Annelerden Anne Adaylarına Tavsiyeler
Sevgili anne adayı, yalnız değilsin. Seni anlıyor ve tüm kalbimizle destekliyoruz.
aklınızda bulunsun bebeklerinize havuç vermeyi biraz fazla kaçırırsanız burun kenarlarında ve avuç içlerinde turunculuk oluşabiliyor. bizim kız havucu çok sevince ben de genelde sebze çorbalarından eksik etmez oldum, sonradan turunculuğu fark ettim. bugün doktora gittiğimizde sordum doktorumuz direkt havuç tüketiminden bahsetti. biraz daha azaltalım dedi. ben de hemen eve gelince buraya eklemek istedim.
sizde de böyle bir durum varsa havuçtanmış :) yine de doktorunuza danışmanızı öneririm. ek gıdaya geçen anneler, size de önerim bebekler havucu seviyor diye çok abartmayın, kararında verin :)
sevgiler
göğüs ucunuzun yara olmasını engelleyecektır.
ben ne yazık kı biraz geç keşfettim yara olmuştu, ona rağmen bır haftada onları da iyileştirdi. net bir tavsiye olsun dedim :) detaylı inceleme için tıktık
bebeğim 7 aylık oldu çok şükür :) ama zaman nasıl bu kadar hızlı geçti anlayamadım. bu zamanlar bebeğin hareketlendiği, bütün her şeyi elinle tutmaya çalıştığı zamanlar.
ve aynı zamanda 6. aydan itibaren ek gıdaya da geçiş yaptık. artık bebekle zaman o kadar yoğun geçiyor ki, araştırma yapmak için hiç vakit kalmıyor.
bu yüzden, benim anne adaylarına tavsiyem daha hamileyken ek gıda döneminde ay ay hangi yiyecekler nasıl verilmeli bunları araştırsınlar. bebek için kahvaltı, çorba tarfilerini bile bir kenara yazın bulunsun. inanın sonra hiç vaktiniz olmuyor bir şey araştırmaya. sonra canınız sıkılıyor atladığım bir şey var mıi acaba beslenmesini tam olarak yaptırıyor muyum, şunu erken mi verdim bunu yedirmekte geciktim mi gibi kafanızda deli sorular beliriyor.
hamileyken şu ek gıda olayını iyice bir araştırın. sonra rahat edeceksiniz.
ben size önemli bir tavsiye vermeye geldim. belki aranızda bilenler vardır ama bilmeyenler için bu söyleyeceğim şey gerçekten hayati önem taşıyor.
biliyorsunuz 6. ayın sonuna doktor tavsiyesi ile bebeklere yumurta sarısı vermeye başlıyoruz. (siz de mutlaka doktorunuza danışıp verin, kimi bebekler zaten alerjik olduğu için doktora mutlaka danışılmalı)
işte bu noktada yumurtayı pişirme sürenize çok ama çok dikkat etmeniz gerekir. çünkü fazla pişen yumurta artık sağlığa zararlı hale geliyor.
yumurtayı fazla kaynattığınızda etrafında yeşil bir tabaka oluşuyor ya, işte o tabaka artık yumurtanın (bkz: trans yağ) oluşturduğunu gösteriyor. trans yağ ise yetişkinler için bile çok zararlı, kaldı ki bebekler üzerinde gösterebileceği olumsuz etinin boyutunu artık siz düşünün.
yumurtayı kontrollü bir şekilde kaynatmalısınız. öyle yumurtayı kaynamaya bırakayım, o kaynasın bir ara alırım derseniz, yumurtayı dakikalarca kaynatmaya bırakırsanız dediğim gibi faydalı olmasını geçtim, artık zararlı hale gelir.
bebekler için rafadan yumurta da zararlı olabilir. çünkü tam pişmeyeceği içinde bazı bakteriler olabilir.
peki bebekler için ideal yumurta nasıl pişirilir?
şöyle ki, yumurtalarınızı ılık bir suda (kaynar su olmayacak) haşlamaya bırakıyorsunuz. suyunuz fokurdamaya başladığı anda, 5 dakika daha bekletip hemen suyunu atıp soğuk su koyuyorsunuz. eğer ocağın altını kapatırsanız içindeki kaynar su yumurtayı pişirmeye devam edeceğinden, trans yağ oluşturma riski devam eder.
etrafında yeşil tabaka oluşup oluşmadığına da bakıp kontrol edebilirsiniz. böyle bir tabaka varsa o yumurtayı kesinlikle tüketmeyin.
umarım yararlı olmuşumdur.
sevgiler
bebeğin ev giysilerini mutlaka önden çıtçıtlı alın. böyle önden çıtçıtlı pijama takımlarını çok uygun fiyata (bkz: civil) internet sitesinden buldum. yüzde yüz pamuk ve 15tl gibi fiyatı vardı. önden çıtçıtlı body çok lazım oluyor, kusuyorlar ve kafadan geçirmeli body'leri giydir çıkar zor oluyor. 6. aya geldik hala sevmiyoruz mesela kafadan geçirmeleri.
dışarıda giymelik cicili bicili giysileri [bkz: h&m] internet sitesinden alın. h&m mağazasına gittiğinizde çok pahalı, ama internet sitesinde sık sık kampanyalar oluyor hem organik pamuklu hem de çok güzel tarz olan giysileri uygun fiyata alabilirsiniz. h&m mağazasına gittiğinizde fiyat farkını görürsünüz zaten.
ağız mendili bol bol ihtiyacınız olacak, şöyle 30-40 tane alın bebek doğmadan elinizde bulunsun. bebeğiniz çok kusan bir bebekse daha sonra sayıyı artıracaksınız zaten. bu ağız mendilleri çift katlı oluyor, ve kötü olanları 1 yıkamadan sonra katları karışıp kullanışsızlaşıyor. organik olanlarından aldım yıkadıkça inanılmaz sertleşti hiç memnun kalmadım. her markayı denedim, siz hiç vakit kaybetmeden (bkz: ebebek)'teki hellobaby penye 10'lu ağız mendili alın. kampanyaya girdiğini görmedim, genelde 15 tl. defalarca yıkadım hiç katları karışmadı ve boyu da ideal.
orta boy müslinlere çok ihtiyacınız olacak. büyük boy 2-3 tane müslin yeter ama orta boy 5-6 müslin olmalı elinizde. 15x15 gibi boyutlarda (bkz: lcw)'de 2'li olarak satılanlardan alın. bazen indirimde oluyor çok uyguna denk geliyor ki indirimde olmasa bile bebek mağazalarındaki fiyattan daha uyguna denk geliyor. siz elinize yumuşak gelen müslinleri tercih edin. lcw'dekiler yıkadıkça daha da yumuşuyor.
şimdilik aklıma gelenler bunlar, ileride aklıma gelenler olursa tekrar yazarım :)
bizim bebiş çok hareketli, alt değiştirme sırasında elleri kirlenecek diye sıkıntılanıyordum amazon'da şöyle bir ürün keşfettim, türkiye'de yok. ay bir rahatladım sormayın. sizin de bebeğiniz çok kıpırdak ise siz de rahat ederseniz bu ürünü tavsiye ederim :)
not: ürünün daha ucuzları taklit olanlar, hiç memnun kalmamışlar o yüzden taklit tavsiye etmiyorum çünkü artık malzeme ile yapıyorlar, bebeğiniz için zararlı olabilir. bu üründe "yeni materyalden yapılmıştır" yazısı var.
incelemek için tık tık
bu da videosu
şu
eserini dinliyordum hep. hem beni de inanılmaz dinlendiriyordu, sakin hissettiriyordu. hamileliğim boyunca sürekli dinlediğim bu eseri bebeğim doğunca ona dinlettim. abartmıyorum daha ilk dinlemesinde, ki 1 haftalıktı, ağlamayı kesmeye başladı. sonra biz de ne zaman ağlasa sakinleştirmek için açtık ve her seferinde dinleyip sakinleşti. daha sonra fark ettik ki bu müziği açtığımızda rahat uykuya dalmaya da başladı. ilk 3 ay, yatağına koyup bu müziği açtığımda rahatça uykuya daldı. şimdi 4.5 aylık oldu, hala daha dinlediğinde rahatladığını gözlemliyorum. (bkz: alt değiştirme püf noktaları)
bebeğiniz emmeye başladığında önce açık renkli ve kıvamsız olan ön süt geliyor. emdikten bir süre sonra yağlı olan ve asıl kilo yapan son süt geliyor. bu yüzden bebeğiniz emmeye başladığında hemen meme değişimi yapmayın. bırakın uzunca bir zaman aynı memeyi emsin, son süte ulaştığından emin olun.
hemşireden edindiğim bilgiye göre, son süt alamayan bebek kilo da alamıyor ve dışkısı da yeşil renkli oluyor. son süte ulaşan bebeklerin dışkısı sarı renkli oluyor.
bir de mesela hastanede o kadar telaşımız varmış ki, eşim ben ve bebek şöyle yakından pozlu bir fotoğraf çektirmemişiz. bir ton fotoğraf ve video var ama böyle bir poz yok. o yüzden hamileyken bunları planlayın.
hiç öyle aptal youtuber'ların hamileyken çektikleri salak salak " bebeğimin odasını nasıl döşedim?" çekimlerine aldanmayın. bebek için değil, kendileri için döşemişler işe yaramaz şeylerle. misal bir tanesinde böyle pastel renklerle duvarda 5-10 tane oyuncak falan vardı. bir kere bebeklerin özellikle yenidoğan evresinde siyah beyaz olan figürler ilgisini çekiyor. sen dekor yapacağım diye saçmalamaktan başka bir şey yapmamışsın dedim kendi kendime. kaldı ki zaten ne kadar çok şey koyarsanız o kadar tozlanır, kirlenir o objeler. bebeğin gelişimine ayırmanız gereken zamanı objelerin tozunu alırken harcamayın.
eldivenlerin bileklerini dikebilirsiniz. piyasadaki eldivenlerin bilekleri hep geniş. dar olanlar da çok dar. dikip ayarlayabilirsiniz.
şu toplu hastane çıkışlarının içinde bolca pantolon oluyor bu yüzden çok hastane çıkışı takımı şeklinde almayın. 1 ya da 2 tane pantolon elinizde bulunsun ama onun dışında bolca tulum alın. mümkünse tek tek toplayın ihtiyacınız olanları, sonra o hastane çıkışında bulunan yakası kapalı atletleri falan giydirmesi zor oluyor. pantolonlar da kullanılmadan kalıyor. siz pratik olan ve ihtiyaç duyacağınız parçaları tek tek toparlayın derim. ya da sadece 1 tane 10'lu hastane çıkışı alın mutlaka tulumlu olsun. öyle alt üst ayrı zıbınlı olmasın. bu bir tane takım bulunsun, siz eklemeler yaparsınız.
ama şu aşağıdaki modelleri tercih etmenizi önermem. ilk aylarda gerçekten zorluk yaratıyor. sonraki aylar için daha uygun.
bebeğin 0-8 aylık olduğu dönemde çok dışarı çıkacaksanız, biz çok gezen bir aileyiz diyorsanız, bebeğinizin eğilmeden düz yatabileceği port bebe monte edilmiş bir bebek arabasında gezdirmelisiniz.
ana kucağı var nasılsa arabadan alıp bebek arabasına koyuyorum demeyin. 0-6 ay dönemde bebeklerin 2 saatten fazla ana kucağında kalması omurga gelişimi açısından inanılmaz zararlı. bununla ilgili yabancı bilimsel yayınları çok okudum ve uzun saatler ana kucağı kullanımı sonrasındaki bozukluklar ciddi derecede olabiliyor. bu hatanın, bilgisizlikten ve pazarlama stratejisinden kaynaklandığını düşünüyorum. tam yatışlı bebek arabaları da çocukların yatması içindir bebeklerin değil. yurt dışında bunun kullanımı genellikle böyledir. ama ayak ucuna aparat eklerim vs. diyorsanız tam yatışlı arabaya da bebeğinizi yatırın, ama port bebe gibi güvenli ve konforlu olmayacaktır.
port bebe gereksiz deniyor. port bebe eğer çok dışarı çıkan bir aile iseniz kesinlikle en gerekli araçlardan biri. ama yok biz pek çıkmayız, çıksak da 1-2 saate eve döneriz diyorsanız port bebe ancak o zaman sizin için çok gerekli değil.
not: ana kucağı demek, oto koltuğunun 0-13 kg bebekler için kullanılanına deniyor. ev tipi ana kucakları da mevcut, ama burada bahsedilen oto koltuğu olarak kullanılan ana kucağıdır. şu alt resimdeki gibi olanlar.
port bebe: bebeğinizi tam yatış pozisyonunda yatırıp öyle taşımanıza imkan veren gereçlerdir. dışarı çıktığınızda bunları elinizde taşımak hayli zor olduğu için bebek arabanıza port bebe monte edebileceğiniz bir model seçmenizi öneririm. port bebe işe yaramıyor almayın diye hiç bir bilimsel veriye dayanmadan bir yerinden sallayanları ciddiye almayın bir araştırın. eğer bebeğinizle bir yerlere gideceksiniz ve 2 saatten fazla sürecekse kesinlikle bebek arabanıza port bebe monte edin, ana kucağı değil.
doğum sonrası ilk günler biraz zor geçebilir. hatta belki çok zor geçebilir. kendinizi anneliginizi kadınliginizi sorguladiginiz anlar olabilir. hepsi geçiyor. her anne evladı için en iyi annedir. sütünüz az belki ilk zamanlarda hiç olmayabilir. bunu bir çok anne yaşıyor. çözümleri var mutlaka. her şey yoluna oturacak. vücudunuz adapte olacak. bunları aklınızdan çıkarmayın. hastaneden eve geldiğiniz ilk gece, evladinizin evindeki ilk gecesi çok özel. nasıl yapacam altından nasıl kalkacam diye korkmayın. keyfini çıkarın. altından kalkacaksınız.
çok yorgun olabilirsiniz. eklem ağrıları yaşayabilirsiniz. kolay yemelik sağlıklı şeyler stoklayın ilk 1 ay için. kendinizi ihmal etmeyin. böl su için. zaten normalden fazla susayacaksiniz muhtemelen. gece çok terleyebilirsiniz bu arada şaşırmayın normal bir durum.
şimdiden hem yatak odası için hem salon için ayrı sepetler hazırlayın. içinde bebeğiniz için en çok.ihtiyac duyacağınız şeyler olsun. pişik kremi, ıslak mendil, bebek bezi, 15.gunden sonra doktorunuzun vereceği vitamin damlası vs. elinizi altında olmuş olur oda oda taşımazsınız.
goruntulu bebek telsizi mükemmel bir urun.
mutlaka duydunuz bol bol bol ağız bezi gerekecek.
eğimli reflu yatağı çok kullanışlı.
kendinize kalın peluş çoraplar edinin ayaklarınız sıcak kalsın gazınız olmasin.
tek kullanımlık lohusa külotları sayesinde hastaneden eve kirli çamaşır getirmemiş olursunuz.
çok dağınık bir yazı oldu farkındayım. aklıma gelenleri direkt yazdım. sağlıklı mutlu doğumlar diliyorum. siz mutlu olun bebeğiniz de mutlu olsun.
-hamileyken sonradan oluşacak çatlakları önlemek için çatlak oluşmasını beklemeyin. göbeğinizi bu duruma alıştırmak ve biraz elastiklik kazandırmak için bol bol yağlayın. çatlak oluştuktan sonra onlardan kurtulması zor. mustela kremler kullanmıştım ben, bebeyağları da iş görüyor.
- bebeğiniz özellikle ilk zamanlarda sürekli omuzlarda gezecek. o yüzden omuzlara örtüvermek için bol bol müslin bez alın.
- bebek arabası seçerken görüntüsüne göre değil işlevselliğine, sağlamlığına ve özellikle hafifliğine bakın. bebekler hızla büyüyor çünkü.
-göğüs kalkanı candır :) özellikle ilk zamanlarda göğüs ucunuzu yara olmaktan kurtaracak yegane üründür. fakat kullanımdan sonra güzelce temizleyin mutlaka.
(bkz: philips avent göğüs kalkanı)
Benzer Konular
Ovulasyon döngüsü ile ilgili ayrıntılı bir rehber.
Sabah bulantısından, turşu ve dondurma isteğine kadar, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar hamilelik söz konusu olduğunda şaşırtıcı derecede benzer deneyimlere sahipler. Hamile olup olmadığınızı nasıl bilebileceğinizi ve ilk birkaç haftada ne gibi belirtiler yaşayabileceğinizi öğrenin.
Hamileliğin erken belirtilerini ve ne zaman ortaya çıkmaya başladıklarını öğrenin.
Denenmiş, hızlı hamile kalma yöntemlerini araştırdık ve listeledik.