Hamilelik dönemi çiftler için her ne kadar heyecanlı bir süreç olsa da, bazı nedenlerden dolayı boş gebelik gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Halk arasında "su gebeliği" de denilen bu durumda, normal süreç gibi gebelik kesesini meydana getiren zar oluşur ancak içinde bebek bulunmaz. Her şey normal bir gebelik ile aynı ilerliyor gibi görünmesine rağmen, ultrason ile kontrolde, kesenin boş olması ve embriyo yokluğu ile boş gebeliğin tanısı konmaktadır.
Boş Gebelik Nedir?
Tıptaki ismi ile "anembriyonik gebelik" diye adlandırılan boş gebelik, vücudun adeta bir bebek varmış gibi davranması sürecidir. Gebelik hormonları sayesinde oluşan amniyon zarı, plasenta ve sıvı üretimi doğal şekilde başlar. Ancak kromozomal nedenlerden dolayı döllenmiş yumurta embriyo haline gelemez. Normalde rahme tutunan bir kese olmasına rağmen, ultrason tanısında içi boş olarak görünmektedir. Hormonlar nedeniyle gebelik testleri pozitif çıksa da, genellikle hamileliğin 7 ila 12. haftaları arasında düşük meydana gelecektir.
Boş Gebelik Belirtileri
Döllenmiş yumurtanın hücre bölünmesinin sağlanması, ancak embriyo halini alamadan kese şeklinde kalması olayı boş gebelik olarak bilinirken; boş gebelik belirtileri, tıpkı normal seyreden hamilelik belirtileri ile aynıdır. Birçok boş gebelik durumunda, gebeliğin erken dönemlerinde görülen mide bulantısı, memede akıntı, yerleşme kanaması, kramp ya da vajinal kanama yaşanabilir.
Bu dönemde gebelik testi yapıldığında idrar için çift çizgi; kan testinde ise Beta hCG değerleri tıpkı normal gebelik belirtilerine sahiptir. Ancak ilerleyen dönemde, embriyo büyümeyi durdurduğu zaman kanama ile düşük meydana gelir. Bazen çok erken dönemde yaşanan boş gebelik durumlarında oluşan kanamalar, bir çok kadın tarafından adet kanaması zannedilerek fark edilmeyebilir bile.
Boş Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur?
28. günden sonra regl yaşamayan kadınların aklına hamilelik ve boş gebelik kaçıncı haftada belli olur soruları gelebilir. Boş gebelik durumundaki kadınlar, test yaptıkları taktirde eğer boş gebelik yaşıyorlarsa pozitif sonuçlar alacaklardır. Ancak ilk trimesterde yaşanan düşüklerin bir çoğu boş gebelik nedeniyle oluşur. Tüm düşüklerin neredeyse yarısını oluşturan boş gebelik çok yaygın görülen bir durumdur.
Gebeliğin 6. ya da 7. haftasında bebek kalp atışlarını duymak isteyen doktor, ultrason kontrolünde rahme yerleşmiş olan kesede embriyoyu yani bebeğin ilk halini göremezse, boş gebelik tanısını koyar.
Boş Gebelik Neden Olur?
Gebelik konusunda çok hassas olan kadınlar, maalesef bir düşükle karşılaştıklarında boş gebelik neden olur diye sorgulayarak çevrelerindeki kişilere ya da doktorlarına danışmak isterler. Ancak çoğu zaman da kendilerini ya da eşlerini suçlamaktalar. Ancak ortada suçlanması gereken hiçbir durum olmadığı gibi ne yazık ki alınabilecek bir önlem ya da tedavi de yoktur.
Doğal seleksiyon olarak da bilinen boş gebelik, çoğunlukla embriyoda kromozomsal bozukluklar gerçekleştiğinde oluşan bir durumdur. Yani vücut, anormal bir embriyo varlığında, onu kendinden uzaklaştırmak ister. Nadiren de olsa anormal durumların sebebi kalitesiz sperm ya da yumurta hücresi de olabilmektedir.
Boş Gebelik Ne Kadar Yaygındır?
İngilizcesi "blighted ovum" olan boş gebelik, düşüklerin en yaygın nedenidir. Uzmanlar, 1. trimester'da oluşan tüm düşüklerin yaklaşık yüzde 50'sini boş gebelik sebebiyle oluştuğunu belirtiyorlar. Tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 15'i, 13. haftaya ulaşmadan önce düşükle sonuçlanmaktadır.
Her tür düşük gibi, boş gebelik kaynaklı düşüklerin hamilelikte çok erken gerçekleştiğini unutmayın, bu nedenle tüm vakalar teşhis edilmez. Bu durum, boş gebeliğin ne kadar sıklıkta gerçekleştiğini rakamlara dökmeyi zorlaştırıyor.