Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Başlar?

Acaba hamile miyim? İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? diye kafanızda aynı soruları döndürüp dolaştırıyorsanız, kolayı var! Hamilelik belirtileri, bir kadının rahiminde büyüyen ve gelişen bebeğin vücudunda meydana gelen değişikliklerdir. Bu değişiklikleri nasıl anlarız? Adet gecikmesiyle mi başlar? Kusma ve bulantılar hep hamilelik belirtileri midir? Hormon seviyelerinde değişiklikler ne zaman ortaya çıkar? Hamileliği nasıl doğrularız? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını dünyaca ünlü Mayo Clinic yayınlarını derleyerek hazırladığımız bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Hamilelik hakkında bilgi sahibi olmak, hamilelik döneminde daha sağlıklı bir gebelik geçirmeyi ve bebeğiniz için en iyi kararları vermeyi sağlar. Böylece hamilelik sürecini daha eğlenceli ve keyifli hale getirir. Hadi o zaman hamilelik belirtileri rehberine hemen göz atalım.




15 Hamilelik Belirtisi





Gebelik belirtilerini anlayarak hem kendinizin, hem de doğmamış bebeğinizin sağlığını güvence altına almak için önlemler alabilirsiniz.
Maddeler halinde hamilelik belirtileri şunlardır:

1- Adet Döneminin Gecikmesi






Adet döneminizin gecikmesi hamileliğin başlıca belirtilerinden biridir.

Aylık adet döngünüz şu şekilde devam eder.


  • Önce yumurtlarsınız, 14 gün sonra adet görürsünüz. Fakat, yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta döllendi ve rahme yerleştiyse yani hamileyseniz adet kanaması oluşmaz.


Adet kanamanız 7 gün içinde başlamamışsa, adetiniz gecikmiş kabul edilir.
Adet gecikmesi varsa önce idrarda hamilelik testi yapabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun
Adet gecikmesi, gebelik belirtisi olabileceği gibi başka kadın hastalıklarına da işaret edebilir. Ayrıca stres, beslenme düzeni vs gibi sebepler adet gecikmesine neden olabilir.



2- Akıntıda Artış



Gebelikte östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak hamilelik başladığında akıntı artışı yaşayabilirsiniz. Bu akıntı yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur.

Beyaz Renkli Kokusuz Akıntı Hamilelik Belirtisi Olabilir



Hamilelik; akıntı veya akıntının yapı, renk ve miktarındaki değişiklik ile kendini belli edebilir. Gebelikte östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak genel akıntı artar. Bu akıntı yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur.

Ayrıca döllenmiş yumurtanın rahime doğru ilerlemesi ve yerleşmeye çalışması, akıntı miktarınızı artırıp akıntınızın daha yoğun ya da daha ince olmasına neden olur.


  • Hamileliğe bağlı akıntı bulgusu olduğunda, vajina duvarlarının kalınlaşması sebebiyle vajinadan dışarıya adet kanaması gibi, ancak süte benzer bir sıvı aktığı tespit edilebilir. Bunun akıntının sebebi vajina duvarının dokusunu oluşturan hücrelerin hızla ve aniden büyümeye başlamasıdır.



Bazı anne adaylarında yumurtanın döllenmesini takip eden 9 ile 19. günler arasında yumurtanın rahime tutunmaya çalışması (implantasyon) sebebiyle, hamilelik belirtisi olan bu akıntı kahverengi lekelenme, hafif kanama olarak da görülebilir.

Unutmayın
Blastosist adı verilen bu döllenmiş yumurtadan oluşan embriyo, 100 den fazla hücreden oluşmakta ve rahim duvarında bir oyuk açarak yerleşmektedir. Embriyonun yerleşme süreci çok hafif kanamaya, lekelenmeye yol açabilir.


Ancak bu kan çok az bir miktardadır ve devamlı değildir. Bu lekelenmeye halk arasında tutunma kanaması adı da verilebilir.

Aşağıdaki video'da blastosistin yani döllenmiş yumurtanın uterusa(rahim duvarına) nasıl yerleştiğini izleyebilirsiniz.

Döllenmiş Yumurtanın Rahim Duvarına Yerleşmesi


İmplantasyon kanaması da denilen kanamalı lekelenme şeklindeki bu akıntı tam adet gününde, adet gününün birkaç gün öncesinde veya birkaç gün sonrasında oluşabilir.

Açıklamalarda gördüğünüz üzere gebelik, kanamalı akıntı ya da kahverengi lekelenme şeklinde kendini gösterebileceğinden, bu durumu adet kanaması ile karıştırmamak gerekir.

Sevgili Anne Adayları
Yaşam tarzı, hormonlar, beslenme tercihleriniz gibi etkenler sebebiyle bu hamile olduğunuza işaret eden belirtilerin hepsini ya da yalnızca bir kaçını gösteriyor olabilirsiniz



  • Hamilelikten kaynaklı olan akıntının sebebi döllenmiş yumurtanın rahme yolculuğuna ve yerleşmesine bağlıysa devam etmeyecektir.



Öte yandan akıntının tek başına kesin bir gebelik belirtisi olmadığını da hatırlamakta fayda var.

Bahsettiğim implantasyon kanaması, regl kanamalarından farklıdır ve gebeliğin başladığını gösterdiği için erken hamilelik belirtileri arasındadır. Fakat aynı zamanda bu kanamalar dış gebelik belirtisi de olabileceği için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.


Ayrıca;
Özellikle stres faktöründen dolayı tam adet gününde ya da adet gününü takip eden günlerde adet kanaması miktarında azalma görülebileceğinden, adet kanaması ile hamilelik belirtisi olan implantasyon kanaması karıştırılabiliyor.



Böyle bir durumda, sabırlı olup, adetinizin gecikmesiyle birlikte idrarda gebelik testi yapıp net sonucu öğrenebilirsiniz.

3- Mide Bulantısı, Koku Hassasiyeti, Kusma







Kokulara karşı daha hassas iseniz, hamile olabilirsiniz. Daha önce rahatsız etmeyen gıdaların kokuları sizi rahatsız edebilir.



  • Mide bulantısı en yaygın hamilelik belirtilerinden biridir. Mide bulantıları günün her saatinde hissedilse de hamileyseniz, özellikle sabahları mide bulantısı hissedebilirsiniz.



Bu bulantılar çoğunlukla günün erken bir saatinde başlar ve gün içinde de çoğalır.




Sabah bulantısı diye de bilinen bu gebelik bulantısı erken hamilelik belirtisi olarak da kabul edilir ve hamileliğin 4. haftasında bile başlayabilir. Hamileliğin 13. haftasına doğru da artış gösterir.

Mide bulantısını takriben kusma görülmesi de hamilelik belirtisine işaret edebilir.



  • Gebe kadınların %50-70’i gebeliğin ilk haftalarında sabahları, çoğu kez kusma ve mide bulantısından şikayet ederler. Bulantı ve kusma günün her saatinde görülebilir ve özellikle yemek pişirirken, yorgunken şiddetlenebilir.


Bu bulantılardan şikayetçiyseniz Gebelik bulantısına çözümler bu soruna iyi gelebilir. Ayrıca bulantı bilekliği de kullanabilirsiniz.


4- Göğüslerde Hassasiyet, Dolgunluk veya Ağrı


Göğüslerde meydana gelen değişiklikler de hamilelik göstergesi olarak kabul edilir.

Göğüslerde hassasiyet



Erken gebelik dönemlerinde mastodini (memenin ağrılı ve hassas olması durumu) ve göğüslerde hassasiyet gözlemleyebilirsiniz.



  • Hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler, östrojen, prolaktin, progesteron gibi hormonlarının salgılanması, göğüslerde hassasiyet hatta ağrı yapabilmektedir.



Göğüslerde büyüme ve nodülarite (memelerde hissedilen sertlik) gebeliğin en erken ikinci ayında belirginleşir. Ayrıca meme uçları ve aerola (meme ucunun etrafındaki halka) büyür ve pigmentasyonu koyulaşır.



  • Adet döneminde de göğüslerde hassasiyet yaşandığı için, göğüslerdeki ağrı gebelik belirtisi olabilmek için tek başına yeterli değildir.



5- Kasıklarda Kramp veya Ağrı Hissedilmesi







Adet olacakmış gibi kasık ağrılarınız ve kramplar hamile olabileceğinizi gösteren belirtilerdendir.


  • Özellikle alt karın bölgesinde hissedilen bu ağrıların sebebi embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir.


Erken gebelik belirtileri olarak gözlemlenen bu kasık ağrıları yürümenizi ya da hareket etmenizi etkileyecek şiddette değildir.


Unutmayın
Hamilelik şüpheniz varsa ve de şiddetli kasık ağrıları/kramplar hissediyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var.



6- Yorgunluk, Bitkinlik ve Uyuma İsteği






Halsizlik, yorgunluk ve uyuma isteğinin yaygın gebelik göstergesi olduğunu söyleyebilirim.



  • Halsizlik ve yorgunluk, birçok kadın tarafından hamileliğin erken döneminde görülen hamilelik belirtilerindendir.



Bu yorgunluğun nedeni tam olarak belirlenmemiştir, ancak progesteron hormonunun yükselen düzeyleriyle ilişkili olduğuna inanılmaktadır.



  • Şöyle düşünün, eğer hamileyseniz artık yükünüz arttı. Vücudunuzun döllenmiş yumurtayı kusursuzca rahime doğru ilerletmesi ve de yumurtayı sağlıklı bir şekilde yerleştirmesi gerekiyor. Bu yüzden vücudunuz hem sizi ayakta tutuyor hem de yumurtanın sağlığı için fazladan enerji harcıyor, farklı hormonlar salgılatıyor.





  • Uyuma isteğinizin fazla olması da çok normal. Siz uyuyun ki, vücudunuz bir de sizinle uğraşmasın, siz uyurken o da rahat rahat minik yumurtanızı büyütebilsin :)



7- İştah Açılması






İştah açılması gebelik göstergesi olarak kabul edilebilir. Gebeliğin oluşmasıyla birlikte artan hormon düzeyleriniz iştahınızı da artır. Bu durum gebeliğin ilk ayında daha sık görülen bir hamilelik belirtisidir. Bunun sebebi hormonal değişikliklerin en çok hamileliğin ilk aylarında olmasıdır.

Eğer bulantı ve kusmanız fazla ise hamileliğin ilk ayında iştah azalması da yaşayabilirsiniz.



  • Hamileliğin oluşmasıyla birlikte, vücudunuzun artan yüküne bağlı olarak ihtiyaç duyduğu vitaminleri içeren bazı gıdalara karşı aşırı istek duyabilirsiniz.


Hamilelikte beslenme çok önemli bir konudur. Bir bebek beklediğinizi öğrenir öğrenmez kendinize beslenme programı hazırlamalısınız.

8- Mide ekşimesi, Midede Şişkinlik, Sindirim problemleri






Sindirim sistemi ve mide problemleri hamilelik belirtileri arasında yaygın görülen belirtilerdendir.



  • Sindirim kanalındaki değişimler, gebelikte erken başlar ve başlıca yükselen progesteron düzeylerine bağlıdır.



Hamilelikte alınan gıdaların mideden boşalması ve bağırsaklardan geçişi gecikir. Bunun sonucu mide yanması, bulantı ve kusmalar, kabızlık görülür.

Hazımsızlık, midede şişkinlik, mide ekşimesi gibi şikayetleriniz varsa, hamilelik testi yapmanız önerilir.



  • Sindirim kanalındaki değişimler, gebelikte erken başlar ve başlıca yükselen progesteron düzeylerine bağlıdır.



9- Baş Ağrısı







Baş ağrısı hamileliğe işaret ediyor olabilir. Hamileliğin erken dönem belirtileri arasında en sık karşılaşılan bulgu baş ağrısıdır.



  • Hamileliğin ilk 3 ayında baş ağrıları çok daha sık görülmektedir.



Uzmanlara göre gebeliğin erken dönemindeki baş ağrısının nedeni hamileliğin başlamasıyla birlikte ani hormon değişimleri yaşanması ve de kan hacminde artışın olmasıdır.


Hatırlatma
Baş ağrısını genellikle ensede veya başınızın her iki yanında sabit bir ağrı olarak hissedebilirsiniz.


Baş ağrıları yaşıyorsanız ve hamilelik şüpheniz varsa, bol bol temiz hava almak bu ağrılarınızı bir nebze olsun hafifletecektir. Özellikle bu dönemde yürüyüş yapmak anne adayları için çok faydalıdır.


  • Hamilelikte ilaç kullanmak bebeğinizin gelişimi olumsuz etkileyebileceğinden, hamilelikte baş ağrıları için ağrı kesici kullanımı tavsiye edilmemektedir.





  • İyi haber ise bu baş ağrıları 3. aydan sonra azalmaya başlar, hatta kesilir.



10- Kabızlık



Hamileliğin ilk ayında yaşamanız muhtemel bir diğer hamilelik belirtisi de kabızlık.







  • Hamileliğe bağlı olarak yükselen hormon seviyeleri -özellikle progesteron seviyesindeki artış- sindirimi yavaşlatarak bağırsaklardaki kasları gevşetir. Bu sebeple hamileliğin erken döneminde kabızlık sık rastlanan bir durumdur.


Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde uterusun büyümesi sonucu bağırsaklarda oluşan baskı kabızlığa neden oluyor.



  • Yeterince yeşil sebze ve meyve tüketimi, bol posalı yiyeceklerin tüketilmesi ve sııvı alımı arıtılarak kabızlığı önleyebilirsiniz.



11- Baş Dönmesi






Başka bir belirti de baş dönmesi durumudur.

Kan şekeriniz de düşükse özellikle hamileliğin erken döneminde baş dönmesi yaşamanız çok muhtemeldir. Vertigo'da olduğu gibi oda dönüyormuş gibi hissedebilirsiniz.



  • Hamile kaldığınızda, hormon seviyeleriniz vücudunuzdaki kan hacmini artırmak için değişir. Bebeğe oksijen ve besin sağlamak amacıyla kan hacminde hızlı bir artış meydana gelir. Bu artış damarları genişleterek kan basıncının düşmesine sebep olur.


Düşük tansiyon, özellikle uzanmaktan veya oturmaktan ayağa kalkarken başınızın dönmesine neden olabilir.


12- Sık İdrara Çıkma







İdrar sıklığınız arttı mı? Sık idrara çıkmak hamileliğe işaret eder. Fakat erken erken hamilelik belirtilerinden biri değildir.



  • Sık idrara çıkma gerekliliği gebe kaldıktan yaklaşık iki ila üç hafta sonra ortaya çıkar. Bunun sebebi uterusun büyüyerek mesaneye baskı yapmaya başlamasıdır.


Uterus büyüdükçe mesane yukarıya doğru yer değiştirir ve ön-arka çapta yassılaşır.

Uterustan gelen baskı nedeniyle sık sık idrara çıkmanız gerekir.

13- Uyku Düzeninin Bozulması







Uyku düzeninin bozulması da hamilelik belirtileri arasında her alıyor.

Şöyle ki, yukarıda da bahsettiğim gibi vücudunuzda ve hormonlarınızda olan değişimlerle birlikte daha fazla uykuya ihtiyaç duyuyorsunuz.



  • Ani uyku isteği ile birlikte uyuma düzeniniz değiştiği için, uyumanız gereken zamanlarda uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Bu da uyku düzeninizde bozulmaya sebep olabiliyor.



Mesela gündüz çok kolay uykuya dalarken, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz.

Hamilelik ihtimaliniz varsa, son zamanlarda karşılaştığınız ve anlam veremediğiniz bir uykusuzluk problemi bir hamilelik belirtisi olabilir.

14- Ani Ruh Hali Değişimleri



Ani ruh hali değişimleri, duygusal dalgalanmalar çoğu kadında çok yaygın görülen hamilelik belirtilerindendir. Ambivalans (zıt duyguların bir arada yaşanması) gebeliğin başlarında daha sık karşılaşılan bir durumdur.





Sevgili Anne Adayları
Vücudunuz hamileliğinizi devam ettirmek için bu dönemde çok sıkı çalışıyor, bu nedenle hormonlarınızın seviyelerinde hamileliğin sağlık seyretmesi için değişimler meydana geliyor. Bu da doğal olarak duygusal dalgalanmalara, ani ruh değişimlerine yol açıyor.


Ani ruh hali değişimleri hamilelik göstergesi olabilir. Gebelik testi yapmanızı öneririm, hamile olabilirsiniz.

15- Burun Tıkanıklığı



Burun tıkanıklığı aslında gözden kaçan hamilelik belirtilerindendir. Çok sık rastlanmasa da, hamileliğin erken döneminde hamileliğe bağlı burun tıkanıklığı yaşayan anne adayları var.






Hamilelik başlangıcıyla vücudunuzda kan hacmi kademli olarak artmaya başlar.
Bazı kadınların bünyeleri hassastır ve vücudunda meydana gelen en ufak değişiklere dahi tepki gösterebilir.



  • Hamileliğin ilk haftalarıyla birlikte artmaya başlayan kan hacmi sebebiyle bazı kadınlarda geniz yolunda hafif şişme meydana getirebilir ve de bu da burun tıkanıklığına sebep olabiliyor.

İlk Gebelik Belirtileri Ne zaman Başlar?






Gebeliğin ilk belirtileri, döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman başlar.

Daha detaylı anlatalım.


  • Hamilelik belirtilerinin başladığı zaman gebeliğin gerçekleşme süreci ile yakından alakalıdır. Gebeliğin gerçekleşme süreci yumurtanın döllenmesi, rahme doğru ilerlemesi ve yerleşmesi esnasında geçen zaman dilimidir.



Yumurtanın rahme yerleşmesi:

  1. Cinsel ilişkinin ardından kadının tüplerine ulaşan sperm hücreleri cinsel ilişkiden yaklaşık 1 – 2 saat sonrasında yumurtayı döller.
  2. Döllenmiş yumurta rahim içine yerleşmek için bir yolculuğa çıkar. Rahime ulaşabilmesi 5 – 7 gün kadar sürer.
  3. Blastosist adlı verilen bu döllenmiş yumurta, rahim duvarın ulaştığında rahim duvarında kendine bir oyuk açar ve yerleşemeye hazırlanır.


Bu bağlamda yumurtanın rahime yerleşmesi kadının beklenen adet kanamasından 4-5 gün önce tamamlanmış olur.

İmplantasyon yani yumurtanın rahime yerleşmesi, beklenen adet kanamanızdan 4-5 gün önce gerçekleştiği için, bu nedenle ilk adet gününüzde gördüğünüz hafif kanama adet kanaması değil, hamilelik belirtisi olan implantasyon (yerleşme) kanaması olabilir.

Hatırlatma
En erken hamilelik belirtisinden biri implantasyon kanamasıdır. Fakat her kadında implantasyon kanaması meydana gelmeyebilir.


Erken hamilelik belirtileri konusunda daha detaylı bilgi için (bkz: Erken Hamilelik Belirtileri)

Hamile Kaldığınızı Kaç Günde Anlarsınız?





Hamile kaldığınızı, adet gecikmesinden bir kaç gün sonra test yaparak anlayabilirsiniz. Hamilelik belirtileri, farklı kişilerde farklı şekilde ortaya çıkabilir ve bazen hiçbir belirti olmayabilir. Ancak, hamile kaldığınızı anlamak için en iyi yol, adetinizin gecikmesiyle birlikte hamilelik testi yapmaktır. Hamilelik testleri, beta hCG düzeylerini ölçer ve hamilelik olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Hamilelik sırasında, beta hCG düzeyleri hızlı bir şekilde yükselir ve hamileliğin ilerlemesiyle birlikte düşer. Hamilelik testleri, hamilelik sırasında ölçülen beta hCG düzeylerine göre pozitif veya negatif sonuç verir.

Hamilelik testleri, genellikle idrar örneklerinde yapılır ve bir çubuk şeklinde bir cihaz kullanılarak yapılır. Bu cihaz, idrar örneği ile temas ettiğinde, beta hCG düzeylerini ölçer ve pozitif veya negatif bir sonuç verir. Hamilelik testleri, genellikle çok hassas olup, hamilelik olup olmadığını doğru bir şekilde belirlerler. Hamile kalıp kalmadığınızı anlamanızın en iyi yolu, adetinizin gecikmesiyle birlikte bir hamilelik testi yapmaktır.

Aşağıdaki linkten Hamilelik testi fiyatlarını inceleyebilir ve hamilelik testini kargo bedava seçenekleriyle hemen satın alabilirsiniz.

N11
Gebelik Testi



Amazon
Gebelik Testi



Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Belli Olur?






Hamilelik belirtileri en erken döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman belli olmaya başlar.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sebebiyle yaşadığınız implantasyon kanaması en erken hamilelik belirtilerinden biridir.


  • İmplantasyondan sonra vücudunuzdaki hormonlar ve seviyeleri değişmeye başlayacağından, implantasyon ile birlikte vücudunuzdaki en erken hamilelik belirtilerini gözlemlemeye başlayabilirsiniz.


İlişkiden Kaç Gün Sonra Hamilelik Belli Olur?



Cinsel İlişkiden Sonra Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?



Adet döngüsü düzenli olan bir kadında ilişkiden 15-20 gün sonra hamilelik belli olur.

İlişkiden sonra hamileliğin belli olduğu gün, spermle yumurtanın bilreşmesinin ardından döllenmiş yumurtanın rahim içine doğru geçirdiği yolculuğun süresine bağlıdır.

Bu yolculuk süresi her kadında aynı değildir.


  • Eğer hamilelik gerçekleşmişse, adet döneminizin başlayacağı ilk gün idrarda gebelik testi yaptığınızda silik çizgi görme ihtimaliniz var.


Beklenen adet gününüz 7 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testi yaparak kesin olarak hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
böyle ağız içinde metalimsi bir tat oluşuyor. bu da hamilelik belirtisiymiş mesela ben bilmiyordum. bir de bir anda benim iştahım çok artmıştı mesela.
böyle ani bir alınganlık başlayabilir, normalde hiç kafanıza takmayacağınız bir durumu büyütebilirsiniz. bir de böyle bel kısmında hafif bir ağrı hissedebilirsiniz.
genelde bebis yerlesmeye başladığında çoğunlukla sol kasık olmakla birlikte bazılarındada sağ kasıkta aşırı ağrı olur batmalar meydana gelir ... aşırı yorgunluk ve hep bir uyku hali .. ve kesinlikle göz bebekleri daha parlak oluyor
en belirgin özellik adet gecikmesi daha sonrasında kasıklarda bıçak saplaması gibi ağrı gel gitleri yaşanıyor.
hamilelik belirtileri göstermeniz progesteron hormonu seviyenizin artması ve düşmesiyle ilgilidir aslında. şöyle ki eğer gebe kalmışsanız progesteron seviyeniz uterusu besleyip kalınlaştırmak için artar ve artınca yorgunluk, iştah açılması vs gibi şeyler hissedersiniz. ama gebe kalmamışsanız yumurtanın kanamayla atılması için uterusun incelmesi gerekir ve bunun için vücdunuz progesteron seviyenizi düşürür. hamilelik belirtileri aslında vücuttaki hormon dengelerinin değişmesiyle ilgilidir.
Benzer Konular
 

Ovulasyon döngüsü ile ilgili ayrıntılı bir rehber.

 

Hamileliğin erken belirtilerini ve ne zaman ortaya çıkmaya başladıklarını öğrenin.

 

Denenmiş, hızlı hamile kalma yöntemlerini araştırdık ve listeledik.