Yumurtlama testi, hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Kadınların hamile kalabilmeleri için yumurtlama döneminde cinsel ilişki yaşanması gerekmektedir. Yumurtlama; reglden 14 gün önce olmaktadır. Her kadının adet döngüsü ve düzeni farklıdır. Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama gününü tam olarak tespit edemez. Bu durumda yumurtlama testi en mantıklı seçeneklerden bir tanesidir. Güvenilir ovulasyon testi markaları ile ilgili ayrıntılı bilgi için (bkz: En İyi Ovulasyon Testi Hangisi)
- Yumurtlama döneminde LH denilen Luteinizing Hormonu en üst seviyeye çıkar ve yumurtalama olduktan sonra bu hormon hızla düşer. Ovulasyon Testi LH hormonunu tespit etmektedir.
LH hormonu, hamilelik hormonu olan Beta HCG ile karıştırılmamalıdır. Ovulasyon testi ile hamilelik testi birbiri ile benzerlik göstermekte ve aynı şekilde yapılmaktadır.
Yumurtlama testinin pozitif olması hamile olunduğu anlamına gelmez, yalnızca yumurtlama dönemini haber verir.
Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?
Kullandığınız ovulasyon testi çeşidine göre ovulasyon testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı küçük farklılıklar gösterir. Test tiplerine göre ovulasyon testi şu şekilde yapılır:
Kaset tipi ovulasyon testi ile test yapma idrarınızı bir kaba aldıktan sonra paketten çıkan damlalık yardımıyla yapılır. Kaptaki idrarınızı damlalık ile aldıktan sonra testteki çukur alana bir kaç damla damlatılarak uygulanır.
Stript ovulasyon testi ile test yapma ince çubuğun en az 5-10 saniye süreyle idrar akışına tutulmasıyla yapılır. Stript test için idrarınızı bir kaba almanıza gerek yok, fakat isteğe göre o şekilde de kullanabilirsiniz.
Dijital ovulasyon testi ile test yapma test çubuğunu test haznesine yerleştirdikten sonra, çubuğun ucunu 5 saniye boyunca idrar akışından aşağıya doğru tutularak ya da testin ucundaki çubuğa bir damlalık yardımıyla idrar damlatılarak yapılır. Bir kaba idrarınızı koyduktan sonra testin ucundaki çubuğu kaptaki idrarınızda bekleterek de yapabilirsiniz.
Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır?
Ovulasyon testi günün herhangi bir zamanında yapılabilir ancak tercihen sabah saat 10'dan sonra ve akşam 8'den önce yapılmalıdır.
Eğer günde iki kez test yapılacak ise her iki test arasında 8 saat olması kısa LH artışlarını yakalamakta yardımcı olacaktır.
Test her tekrarlanan gün için aynı zamanlarda yapılmalıdır. Teste başlamadan 2 saat önce sıvı almayı yavaşlatılmalıdır. Teste başlama zamanını bulmak için, normal adet döneminin uzunluğunu belirlenmelidir. Adet dönemi uzunluğu, bir dönemin başlangıcı (ilk kanama zamanı) ile bir diğer kanamanın başlangıç zamanının öncesidir. İlk kanama günü sayılmalı ve bu ilk gün olarak belirlenmelidir. Eğer adet düzensizliği var ise ve her ayda birkaç günden daha fazla sapma gösteriyorsa, son 3 ayın ortalama gün sayısını alınmalıdır.
Ovulasyon Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
Şayet ovulasyon testinde silik çizgi görüyorsanız bunun anlamı testin negatif olduğudur. Hamilelik testinde silik çizgi pozitif sonuç anlamına gelebiliyorken, ovulasyon testinde çizginin silik olması testin mutlak suretle negatif olduğunu gösterir. Ovulasyon testi yaptığınızda gördüğünüz çizgi koyu ve net ise ancak o zaman test pozitif demektir.