Evde Oynanabilecek Oyunlar Rehberi: 15 Eğlenceli Oyun

Çocuklar için oyun ve eğlence, öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçası. Oyunlar çocuklarımızın hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini desteklerken, aynı zamanda keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Evde oynanabilecek oyunlar ise özellikle hava koşullarının elverişsiz olduğu durumlarda veya evde daha fazla zaman geçirilen dönemlerde önem kazanıyor.

Bu listemizi hazırlarken, iç mekanda çocuklarla oynayabileceğiniz farklı oyun fikirleri sunmayı amaçladık. Listemizdeki oyunlar, çocuklarımızın hayal gücünü, yaratıcılığını, sosyal becerilerini ve fiziksel aktivitelerini desteklerken aynı zamanda eğlenceli bir deneyim sunuyor.


Çocuklarla İç Mekanda Oynanabilecek 15 Oyun


Çocuklarınızla evinizin konforunda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. İhtiyacınız olan yalnızca bir parça ilham. Bunun için çocuklarla evde oynayabileceğiniz oyunlar ve etkinlik fikirleri listemize göz atmanız yeterli. Basit malzemelerle çocuklarınızla birlikte kendiniz yapabileceğiniz, yaparken de oynarken eğleneceğiz oyun fikirleri arıyorsanız bu liste tam sizlik!
Sizin de bildiğiniz başka eğlenceli oyun fikirleri varsa, eklemekten çekinmeyin lütfen. Zira paylaşmak güzeldir.

1. Kutular İle Renk Eşleştirme





Kutu oyunları her zaman çocukların dikkatini çeken oyunlardır. Fakat burada bahsettiğimiz kutu oyunlarını, bizzat kutunun kendisini dönüştürerek elde ediyorsunuz. İhtiyacınız olan boş bir ayakkabı kutusu ya da koli. Üzerine renkli topların geçeceği kadar delikler açın ve deliklerin çevresini topların renginde boyayın. Çocuğunuz ile birlikte renklere uygun olan topları kutunun içerisine atarak, hem keyifli zaman geçirebilir hem de renkleri öğrenmesine yardım edebilirsiniz.

Uygun fiyatlı renkli oyun topları edinmek için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz:



Amazon
Renkli Toplar




Oyuna dönüşsün Kutular


Video'da da göreceğiniz gibi, başka objeleri de kullanarak kutulardan çeşit çeşit renk eşleştirici etkinlikler elde edebilirsiniz.

2. Kuşları Beslemek





Çocukların hayvanları ne kadar sevdiği yadsınamaz bir gerçek. Onlarla hem zaman geçirmek, hem de hayvanları beslemeleri konusunda sorumluluk vermek için basit bir kuş besleme aparatı yapabilirsiniz. Bunun için kağıt havlu rulolarını kullanabilirsiniz. Rulonun dışına fıstık ezmesi sürebilir, onun da üzerine kuş yemi dökerek her yerine yapışmasını sağlayabilirsiniz.

Amazon
Balkon Kuş Yemliği




Evde Kuş Yemliği Nasıl Hazırlanır?


Daha sonra içinden bir ip geçirerek, bahçenizdeki bir ağaca asabilirsiniz. Dilerseniz balkonunuzda uygun bir yere konumlandırarak da minik misafirlerin karınlarını doyurmasını çocuğunuz ile birlikte izleyebilirsiniz.

3. Salonda Kamp Keyfi





Kamp yapmak her daim eğlencelidir. Ancak bunun için her zaman ormanlık bir alana gitmenize gerek yok. Varsa küçük bir çadırı salonun ortasına kurabilir ya da çarşafı mobilyalar arasında açarak da çadır keyfi yapabilirsiniz.

Oyun çadırı çeşitlerine ve fiyatlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

N11
Oyun Çadırı Çeşitleri



Amazon
Oyun Çadırı Çeşitleri




Çocuklarınızla Birlikte Evinizin Konforunda Kamp Yapabilirsiniz


Gerçek bir deneyim için uyku tulumu, yastık ve fenerlerinizi de yanınıza almayı unutmayın.

4. Havuz Makarnaları İle Otoyol Oyunu





Havuz ya da denizde kullandığınız makarnalardan kalıcı bir oyun yapmaya hazır mısınız? Haydi o zaman, elinize bir havuz makarnasını alın ve ortadan ikiye kesin. Delikli olmayan makarnalar için tam ortalarından bir kanal açmanız gerekebilir. Bu kanalı küçük arabaların yarış pisti olarak kullanabilir, küçük topları yüksekçe bir yerden aşağıya doğru atabilirsiniz.

Havuz makarnası fiyatlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

N11
Havuz Makarnası



Amazon
Havuz Makarnası




Havuz Makarnaları Üzerinde Heyecanlı Bir Yarışa Ne Dersiniz?

Eğer kullandığınız toplar minik misket boyutunda ise çocuğunuzun ağzına atma ihtimaline karşın onu yalnız bırakmamalısınız. Minik toplar yerine oyuncak arabalar da kullanabilirsiniz.

5. Patlamış Mısırlar İle Ağaç Yapımı





Patlamış mısırlar her daim yenmek için değildir, değil mi? O zaman keyifli bir etkinlik planlayabilirsiniz. Bir karton üzerine sulu boya ile bir ağaç çizin ancak dallarını da çizmeyi unutmayın. Her bir dala birkaç tane patlamış mısır yapıştırın.


Bu Patlamış Mısırlar Bir Sanat Harikası


Çocuğunuzun eline fırça ve sulu boyayı vermeyi unutmayın, her bir mısırı istediği renge boyayabileceğini söyleyin. Bitiminde ise bahar ağacınız hazır!

6. Masal Kurgulamaca





Ebeveyn ve çocuklar ile oynanacak oyunlar hep hareketli ve materyalli olmak zorunda değil. Masal kurgulama oyununda girişi siz yapın. Masaldaki kahramanları, yeri ve zamanı belirleyin ve etkileyici bir giriş yapın. Daha sonra çocuğunuzdan masalın devamını kurgulamasını isteyebilirsiniz.

7. Sınıflandırma Oyunu





Daha küçük yaş grupları ile oynanacak harika bir oyundur. Evde bulunan kalemler, çatal, bardak, çubuk, tabak gibi pek çok eşyayı bir köşeye yığın.


Haydi Sınıflandıralım


İlk önce bu nesneler hakkında konuşun ve ağırlık, adet, renk gibi detaylarını belirtin. Daha sonra çocuğunuzdan şekil, renk ya da ağırlık gibi özelliklerine göre nesneleri gruplamasını isteyebilirsiniz. Şekil oyunları onların matematik yeteneklerini de geliştirecektir.

8. Nesi Var?





Kendi çocukluğumuzun en keyifli oyunlarını yine kendi çocuklarımız ile oynamak çok keyifli olsa gerek! Nesi var oyununda kendiniz bir nesne belirleyin ama çocuğunuza söylemeyin. Ondan size "Nesi var?" diye sormasını isteyin ve siz de detaylı şekilde anlatın. Örneğin, çamaşır makinesi nesne olsun. Camı, kapağı, düğmeleri gibi detayları anlatarak, eşyayı tahmin etmesini isteyebilirsiniz.

9. Kronolojik Sıra





Bütün albümleri çıkarmanın tam sırası. Çocuğunuzun fotoğrafları bir köşede düzenlenmeyi bekliyorsa, bunu bir oyuna çevirebilirsiniz. İlk önce her fotoğraf hakkında sohbet edebilir, çocuğunuzun yaşına göre kronolojik sıraya dizmesini isteyebilirsiniz. Bu oyun hem onun organizasyon ve planlama yeteneklerini geliştirecek hem de akrabalarını tanımasına fırsat verecektir.

10. Hayvan Seslerini Taklit Etme





Oyuncak hayvanların hepsini bir kutuya ya da kovaya koyun. Çocuğunuzdan bir tane oyuncak çekmesini isteyin. Çektiği oyuncağın ilk önce adını, daha sonra ise çıkardığı sesi taklit etmesini isteyebilirsiniz. Dilerseniz aynı oyunu sizin önderliğinizde de oynayabilirsiniz. Bunun için o arkasını dönmüşken, siz bir hayvan çekin ve sadece sesini çıkarın. Çocuğunuzdan da hangi hayvan olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz.

11. Gazete ve Dergilerden Kolaj Yapma





Kağıt, makas ve yapıştırıcı sevmeyen çocuk yoktur herhalde. Gazete ya da dergilerden çocuğunuzun sevdiği hayvan, yemek, bebek, araba, kamyon gibi resimleri kesmesini isteyin. Daha sonra bunları boş bir beyaz kağıt üzerine yapıştırarak kolaj elde etmesini izleyebilirsiniz.

12. Kutudakiler Ne İşe Yarar?





Evde bulduğunuz farklı nesneleri bir kutuya koyun. Örneğin, mum, kalem, defter gibi. Sonra çocuğunuzdan bir nesne seçmesini isteyin. Sonra bu nesne hakkında "Bu nesne ne işe yarar, bu nesne olmasaydı yerine hangi nesneyi kullanabilirdik" gibi sorular sorabilirsiniz. Nesnelere ikincil bir rol biçmek, çocuğunuzun hayâl gücünü geliştirecektir.

13. Çevre Gözlemi Oyunu





Kağıt havlu rulolarını bir kameraya benzetebilir, çocuğunuzdan evde dolaşarak kendi filmini çekmesini isteyebilirsiniz. Daha sonra ondan çektiği filmin detaylarını anlatmasını isteyebilirsiniz. Dilerseniz iki ruloyu birbirine yapıştırarak, dürbün gibi yapabilir balkondan dışarıya bakmasını ve çevresinde gördüğü nesneleri anlatmasını isteyebilirsiniz.

14. Hacı Yatmaz Oyunu





Özellikle 2-3 kardeş olan evlerde oynanabilecek keyifli bir oyun da hacı yatmaz oyunudur. Çocuklar daire şeklinde oturur. Anne ya da baba tam ortaya bir vileda sopası diker ve tepesinden tutar. Çocuklara bir numara verilir. Ebeveyn bir numara söyler ve sopayı bırakır. Numarası söylenen çocuk hamle yaparak sopayı düşmeden tutmaya çalışır. Refleksleri geliştiren bir oyundur.

15. Benim Gibi Yürü Oyunu





Ebeveyn her defasında farklı bir yürüyüş şekli ile yürür ve çocuğundan kendisini taklit etmesini ister. Örneğin, ördek yürüyüşü, penguen, cüce, yaşlı, robot yürüyüşü gibi farklı tarzlarda yürünebilir. Bedeni iyi kullanma ve gözlem becerilerini geliştiren bir oyundur.
Benzer Konular
 

Çocuklarınızın geleceği için, bu hataları yapmayın.